Luisterbieb

Geocache in de Biebtuin van Gieten

Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar de digitale en de echte wereld elkaar tegenkomen. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS of smartphone kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport.

Sinds kort is er een nieuwe geocache uitgezet in en rondom de bibliotheektuin van Gieten.

Met deze cache willen we jullie laten genieten van een leuke wandeling en ontdekkingstocht in de Biebtuin. In de bibliotheek heb je de gelegenheid om je opdrachtenformulier in te vullen. Dit kan onder het genot van een kopje koffie of thee.

In de Biebtuin en in de bibliotheek is een aantal opdrachten verstopt, deze kun je met behulp van het opdrachtenformulier oplossen. Dit opdrachtenformulier kun je downloaden, in ligt ook in de bibliotheek. Om alle opdrachten voor de cache te kunnen doen moet je rekening houden met de openingstijden van de bibliotheek (zie: www.bibliotheekgieten.nl), de opdrachten in de tuin zijn altijd toegankelijk.

Deze cache is bijzonder geschikt voor gezinnen met kinderen, maar senioren willen wij natuurlijk ook graag uitnodigen hiervoor.

Vergeet je mobiele telefoon met QR-scan App, flesje water en je magneetstokje niet.

Wanneer je het opdrachtformulier, inclusief het gevonden woord, inlevert aan de balie van de bibliotheek krijg je een toepasselijk presentje.

Hopelijk zien we je snel!

Locatie: Gieten

Hoe installeer ik een app op mijn tablet? Hoe houd ik mijn smartphone up-to-date? Wat doe ik met bestanden op mijn computer? Dit soort (en veel meer) vragen omtrent het gebruik van je laptop, smartphone of pc kun je stellen in het Digitaal Café!  

 

Je hoeft niet meer een afspraak te maken, je kunt gewoon langskomen op :

 

maandagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in Annen

dinsdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in Gieten

 

Het Digitaal Café wordt georganiseerd met behulp van Seniorweb.

 

Locatie: Gieten en Annen

Computercursus Klik & Tik

Wil je graag leren werken op de computer? Dan kan in de bibliotheek!

Je volgt de cursus in een kleine groep. Je kunt ook thuis zelf verder oefenen.

De cursus bestaat uit 5 lessen van 2 uur. Bij genoeg aanmeldingen start er een nieuwe cursus. Gratis, voor leden en niet-leden van de bibliotheek.

Waarom Klik & Tik?

Of je het nu leuk vindt of niet: het internet wordt steeds belangrijker. Wil je iets kopen, informatie krijgen, een vakantie boeken, je bankzaken regelen; het gaat allemaal en steeds vaker via het internet.
Maar niet iedereen is al even handig met de computer en het internet. Zou jij er wel wat behendiger in willen worden? Dan is de cursus Klik & Tik iets voor jou. Met de cursus Klik & Tik leer je werken met computers en internet. Je volgt de cursus onder begeleiding in de bibliotheek en zelf vanuit huis.

Meer informatie en opgave: mail naar info@bibliotheekannen.nl of bij de balie in de bibliotheek.

 

Computercursus "Veilig online"

Je hoort allerlei verhalen over internetfraude. Maar als je weet waar je op moet letten, ben je veiliger online. Dat leer je in Klik & Tik - Veilig online. Met de 7 Gouden regels voor veilig internetten leer je hoe je (on)veilige websites herkent, hoe je sterke wachtwoorden kiest en waar je op moet letten als je online betaalt. Als je al wat ervaring hebt met de computer kun je aan deze cursus beginnen.

Daarna ga je oefenen om die regels toe te passen in herkenbare situaties.

De cursus bestaat uit 4 lessen van 2 uur. Je kunt ook thuis zelf verder oefenen.

Bij genoeg aanmeldingen start er een nieuwe cursus. Gratis, voor leden en niet-leden van de bibliotheek.

Meer informatie en opgave: mail naar info@bibliotheekannen.nl of bij de balie in de bibliotheek.

 

Computercursus Aan de Slag met je DigiD

Heb je al wat ervaring met de computer en wil je nog meer leren over het werken met de websites van de overheid? De cursus bestaat uit 4 lessen van 2 uur. Bij genoeg aanmeldingen start er een nieuwe cursus. Gratis, voor leden en niet-leden van de bibliotheek.

Waarom Digisterker?

Aan de slag met je DigiD

Contact en zakendoen met de overheid gaat steeds vaker via internet. Bijvoorbeeld het aanvragen van een uitkering of het verlengen van je rijbewijs. Best lastig als je nog niet zo handig bent met internet. Met de cursus Digisterker leer je zelfstandig gebruikmaken van de online service van de gemeente Aa en Hunze, het UWV en de Belastingdienst.

Meer informatie en opgave: mail naar info@bibliotheekannen.nl of bij de balie in de bibliotheek.

Locatie: Annen
Toegang: Gratis

Een vogel(geluiden) cursus voor beginners

De IVN afdeling Aa en Hunze organiseert en maart en april een korte vogelcursus. Vindt u het leuk om de vogels in uw omgeving beter te leren herkennen? Dan is deze cursus echt iets voor u.

De cursus bestaat uit twee theorie-avonden en twee excursies. Onder leiding van vogelkenner Jos Bredek leert u vogels herkennen, zowel aan hun uiterlijk als aan hun geluid. Zo passeren verschillende mezen, lijsterachtigen, mussen, spechten en kraaiachtigen de revue. Eigenlijk alles wat u in uw eigen tuin en dorp kunt waarnemen. De twee avonden zijn gepland op woensdag 22 en 29 maart en de excursies op zondag 26 maart en 2 april

Er is ruimte voor 20 deelnemers. De kosten bedragen €30,- per persoon. Meer informatie vindt u op de website van IVN.

Deelname is alleen mogelijk door opgave vooraf via penningmeester@ivnaaenhunze.nl, of telefonisch via 0592-263177. 

Na inschrijving ontvangt u van het IVN bericht met een betalingsverzoek en informatie over de locaties en aanvangstijden.

Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de ROEG!-Hoek. 

Datum: 22 mrt
Locatie: Aa en Hunze
Toegang: €30,-

In de toekomst wordt programmeren een steeds belangrijkere vaardigheid. Waarom niet spelenderwijs beginnen? Dat kan bij de BiebFabriek: er komen weer LEGO Spike workshops aan!

LEGO Spike combineert technisch bouwen met programmeren op de iPad. Zelf uitproberen en oplossen staat voorop. Hoe beter het lukt om je programma te laten werken, des te leuker het wordt!

In deze derde workshop bouwen we een knotsgekke kermis. Gooi strikes op de mini-bowlingbaan of maak een doldwaas doolhof! We maken de spellen steeds spannender door nieuwe regels toe te voegen.

Is dit iets voor jouw (klein)kind tussen de 8 en 12 jaar? Geef hem of haar meteen op.

Dit is bijeenkomst 3 van de 4.

Meld je hier gratis aan

Datum: 23 mrt
Begintijd: 14:30 uur
Eindtijd: 15:30 uur
Locatie: Bibliotheek Rolde
Toegang: Gratis

Zelf je gezondheidszaken regelen via internet? 

Contact met de huisarts of ziekenhuis verloopt steeds vaker digitaal via je smartphone, tablet of computer.  

Dit kan handig zijn want het kost minder tijd en moeite én je hebt altijd en overal toegang tot jouw gegevens. 

Maar wat als je hier vragen over hebt en je graag wilt weten hoe dit werkt? Denk bijvoorbeeld aan  beeldbellen met de dokter, inloggen in een patiëntenportaal of het zoeken naar betrouwbare informatie op internet. 

Volg dan de tweedelige workshop in de bibliotheek op donderdag 23  maart en 6 april van 10.00 tot 12.00 uur.

De lessen zijn gratis, je hoeft geen lid te zijn. Het is handig als je al een beetje ervaring hebt met de smartphone, computer of tablet. 

Wil je meer weten of je aanmelden? Kom langs in de bibliotheek, of bel of mail via: 06-27232671, ido-noord@biblionetdrenthe.nl

Datum: 23 mrt
Begintijd: 10.00 uur
Eindtijd: 12.00 uur
Locatie: Gieten
Toegang: gratis, vooraf aanmelden

Naaldvilten (ook wel droogvilten genoemd) is een techniek waarmee je verschillende vormen kunt maken met ongesponnen wol. Je prikt plukjes wol met een naald met weerhaakjes aan elkaar in de vorm die jij wilt. Zo wordt het vilt steeds dichter en maak je 3d vormen. Je moet daar wat geduld en tijd voor hebben, maar moeilijk is het niet. 

Wij maken straks gebruik van een ei-vormige basisvorm om alvast een begin te hebben en kennis te maken met de techniek. Hiermee is het voor iedereen mogelijk om met een leuk resultaat naar huis te gaan. 

Dinsdag 28 maart, 10.00 – 12.00 uur

Kosten: € 5,00 (bibliotheekleden); € 7.00 (niet-leden). Dit bedrag is incl. gebruik materiaal en koffie of thee.

Aanmelden en betalen via iDeal

Datum: 28 mrt
Begintijd: 10.00 uur
Eindtijd: 12.00 uur
Locatie: Gieten
Toegang: 5 euro voor leden, 7,50 niet-leden

Cursus biologisch moestuinieren in Gieten=VOL

De Bibliotheek Gieten organiseert in het kader van haar ROEG-activiteitenprogramma dit voorjaar een cursus biologisch moestuinieren. Aan de orde komen: uitgangspunten van biologisch tuinieren, vruchtwisseling, bemesting en grondbewerking, zaaien en onkruidbeheersing. De cursus staat open voor iedere belangstellende tuinder met een kleine tot middelgrote (volks)tuin.

De drie theorie-avonden zijn op donderdag 30 maart en op 6 en 20 april, van 19.30 tot 21.30 uur in de Roeghoek van de bibliotheek, Eexterweg 12 in Gieten. De praktijkochtend is op zaterdag 15 april, van 9.00 tot 12.00 uur op locatie.

De cursus wordt verzorgd door Gerard Wezenberg uit Assen. Naast enige boekenwijsheid worden veel tips gegeven vanuit zijn ervaring met volks- en buurtmoestuinen. Elke theorieavond start met een bespreking van de huiswerkopdracht. Daarna volgt een presentatie over het thema en een bespreking daarvan binnen de groep. De kosten zijn € 35, = p.p. inclusief cursusmateriaal en koffie en thee.

 Aanmelden en betalen via ideal:

Datum: 30 mrt
Begintijd: 19.30 uur
Eindtijd: 21.30
Locatie: Bibliotheek Gieten
Toegang: 35 euro

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 04 apr
Begintijd: 10:00
Eindtijd: 11:00
Locatie: Rolde
Toegang: gratis

In de toekomst wordt programmeren een steeds belangrijkere vaardigheid. Waarom niet spelenderwijs beginnen? Dat kan bij de BiebFabriek: er komen weer LEGO Spike workshops aan!

LEGO Spike combineert technisch bouwen met programmeren op de iPad. Zelf uitproberen en oplossen staat voorop. Hoe beter het lukt om je programma te laten werken, des te leuker het wordt!

In deze vierde workshop bouwen we verder aan onze kermis. Zet een flipperkast in elkaar of bedenk een heel nieuw spel! We maken de spellen steeds spannender door nieuwe regels toe te voegen.

Is dit iets voor jouw (klein)kind tussen de 8 en 12 jaar? Geef hem of haar meteen op.

Dit is bijeenkomst 4 van de 4.

 

Meld je hier gratis aan

Datum: 06 apr
Begintijd: 14:30 uur
Eindtijd: 15:30 uur
Locatie: Bibliotheek Rolde
Toegang: Gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 06 apr
Begintijd: 10.00 uur
Eindtijd: 11.00 uur
Locatie: Gieten
Toegang: gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 12 apr
Begintijd: 9.30 uur
Eindtijd: 10.30 uur
Locatie: de Spil
Toegang: gratis

Op donderdag 13 april komt Maarten van Rossem naar de Stefanuskerk in Beilen! De bekende historicus staat garant voor een avond vol scherpe analyses, onderkoelde humor en onverwachte inzichten.

Naast historicus is Van Rossem (1943) ook schrijver en presentator. Hij schreef tientallen boeken, maakte tv-programma’s en bracht zelfs een eigen glossy uit. Als jurylid in De Slimste Mens en host van een veelbeluisterde podcast heeft hij ook veel fans gemaakt onder de jongere generaties.

Maarten van Rossem staat bekend als een wandelende bibliotheek. Met zijn nuchtere blik en grote feitenkennis weet hij ingewikkelde kwesties begrijpelijk uit te leggen. De ideale gast dus voor de Voorjaarslezing van Biblionet Drenthe!

Of je nu een doorgewinterde Maarten-fan bent of gewoon geïnteresseerd in geschiedenis en actualiteit, dit college mag je niet missen.

Datum: 13 apr
Begintijd: 20:00 (inloop vanaf 19:30)
Eindtijd: 22:00
Locatie: Stefanuskerk, Beilen
Toegang: €7,50 voor leden / €10 voor niet-leden

Weet jij wat een 3D-printer is? Zo’n apparaat kan elk voorwerp printen. Bij de BiebFabriek kan jij dat binnenkort ook. We gaan tekenen in de lucht met een 3D-pen!

In de 3D-pen zit een speciale vulling die warm wordt gemaakt. Je tekent daarmee draden waar je vormen en figuren mee kunt maken. Je kunt uit meer dan tien kleuren kiezen om elk idee tot leven te brengen.

De mogelijkheden zijn eindeloos! Teken bijvoorbeeld een gekke bril die je echt op kunt zetten. Of maak een hele bos bloemen en zet ze in een vaas. Creativiteit staat centraal tijdens deze activiteit.

Is dit iets voor jouw (klein)kind tussen de 8 en 12 jaar? Geef hem of haar meteen op.

Meld je hier gratis aan

Datum: 20 apr
Begintijd: 14:30 uur
Eindtijd: 15:30 uur
Locatie: Bibliotheek Rolde
Toegang: Gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 02 mei
Begintijd: 10:00
Eindtijd: 11:00
Locatie: Rolde
Toegang: gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 04 mei
Begintijd: 10.00 uur
Eindtijd: 11.00 uur
Locatie: Gieten
Toegang: gratis

Je bent van harte welkom met je kleintje bij Plaatjes en Praatjes. We gaan samen lezen, zingen, spelen en knutselen. Plaatjes en Praatjes is voor ouders, opa's en oma's of oppas met jonge kinderen (1 tot en met 3 jaar).

Datum: 10 mei
Begintijd: 9.30 uur
Eindtijd: 10.30 uur
Locatie: de Spil
Toegang: gratis

Deel deze pagina