Bibliotheek Gieten verandert in een vindplaats. Naast boeken komt er veel ruimte voor andere activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een plek waar je hulp krijgt bij het solliciteren. Waar je leert (beter) met de computer om te gaan. Waar je beter kunt leren lezen of schrijven. Of denk aan een cursus over gezond en lekker eten of bewegen. Ook wil de bibliotheek graag samenwerken met andere organisaties om een breed aanbod aan activiteiten te kunnen bieden.

Hiervoor wordt de bibliotheek in 2019 verbouwd en heringericht. Het is de bedoeling dat de bibliotheek een nog gezelliger plek wordt waar iedereen zich thuis voelt. Waar je een krant of tijdschrift kunt lezen. Om een praatje te maken met een dorpsbewoner. Of om naar een interessante cursus te gaan. Maar ook nog steeds om een mooi boek te lenen.


Gieten praat mee over de toekomst van de bibliotheek

 

Meedenkavond voor inwoners

gieten inwonersbijeenkomstOm de inwoners van Aa en Hunze te betrekken bij de de veranderingen, heeft de bibiotheek op donderdagavond 15 november een meedenkavond georganiseerd. Hier kwamen maar liefst 50 inwoners van Gieten naar Bibliotheek Gieten om enthousiast mee te praten over de toekomst van de bibliotheek. In het voorjaar van 2019 krijgt deze bibliotheek een nieuwe inrichting en programmering volgens een nieuw concept: de Bibliotheek als Vindplaats.

Voorleeshond en filmavond

De bezoekers hadden tal van ideeën voor de activiteiten van de nieuwe bibliotheek, zoals film-, theater- en muziekavonden, kookworkshops, een pubquiz, een ontdekclub, sollicitatietrainingen, boekbesprekingen door bekende auteurs, huiswerkbegeleiding, werken met een 3D-printer, en zelfs een voorleeshond. Ook kwamen de bezoekers met veel wensen voor de inrichting van de bibliotheek: een gezellige ontmoetingsplek met horecavoorziening, ruimte voor kunst, theater en films, een speelhoek voor kinderen, een klimwand en bankjes aan de buitenkant en een stille ruimte waar je rustig kunt lezen. Verder vroegen zij aandacht voor specifieke doelgroepen zoals ouderen, tieners, hoogbegaafden en kinderen met autisme.
De hoge opkomst en het enthousiasme van de bezoekers laat zien dat Gietenaren erg betrokken zijn bij hun bibliotheek.

Kloppend hart van Gieten

Het is de bedoeling dat de bibliotheek een gezellige plek wordt waar iedereen zich thuis voelt. Naast boeken komt er meer ruimte voor andere activiteiten, met name op het gebied van basisvaardigheden en 21e eeuwse vaardigheden. Directeur Annelies Bakelaar: ‘De bibliotheek wil het kloppend hart zijn van Gieten. Samen met andere partijen. Daarom vinden wij het belangrijk om te horen wat inwoners willen en hoe zij de functie van de bibliotheek zien. Op die manier kunnen we er zijn voor alle inwoners van Gieten.’ Ook gaf zij aan blij verrast te zijn over de hoge opkomst.

Verbouwing en herinrichting

De bibliotheek neemt de geopperde ideeën mee in de gesprekken met de binnenhuisarchitect, alhoewel er natuurlijk wel keuzes moeten worden gemaakt.
In het voorjaar van 2019 wordt de bibliotheek verbouwd en heringericht. Ook wordt het activiteitenprogramma na de verbouwing flink uitgebreid.

Ook meepraten?

Wie er niet bij was maar toch wil meedenken over de toekomst van Bibliotheek Gieten kan dat alsnog doen. Ga naar de bibliotheek aan de Eexterweg 12 in Gieten en bespreek je ideeën met de medewerkers. Of vul de digitale vragenlijst hieronder in.

 

Denk mee over Bibliotheek Gieten